2012_STUDIO804_FINISHED_001

Galileo’s Pavilion
Finished Photography

comment 0
architecture, architecture, educational, photography

For my final year at the University of Kansas School of Architecture, Design, and Planning, I was a part of Studio 804. The program involves students in all aspects of the building process, from initial design to finished construction. This makes for an exhaustive 10 month experience that allows students to understand and address in a physical way critical issues of sustainability, energy efficiency, and accessibility.

The project that I and 16 other grad students were a part of for 2011-2012 was Galileo’s Pavilion at Johnson County Community College in Overland Park, Kansas. The building is composed of two classrooms and a student lounge that form a courtyard around a pre-exisitng sculpture, Galileo’s Garden. The project is 804’s fifth LEED Platinum project.

I was fortunate enough to be the one that took the photos that show the breadth of this work, which ran from the beginning of January 2012 through completion in time for a June 21 open house.

Setting sun reflects off the slate on the north wall of the center building

Setting sun reflects off the slate on the north wall of the center building

2012_STUDIO804_FINISHED_003

Frosted glass louvers of the western classroom with Dale Eldred’s “Galileo’s Garden” beyond

2012_STUDIO804_FINISHED_005

Southern facade of the central lounge space

2012_STUDIO804_FINISHED_004

North and west facades of the western classroom

View of the custom frosted glass louver system and reclaimed slate rain screen

View of the custom frosted glass louver system and reclaimed slate rain screen

View of the courtyard and Dale Elldred's "Galileo's Garden"

View of the courtyard and Dale Elldred’s “Galileo’s Garden”

Frosted glass louvers

Frosted glass louvers

Night view of the south side of the project

Night view of the south side of the project

Slate rain screen after some rain

Slate rain screen seems to be working after screening away the rain

2012_STUDIO804_FINISHED_013

East classroom

Night view of one of the entry corridors lit up by the custom fiber optic fixture

Night view of one of the entry corridors lit up by the custom fiber optic fixture

Different angle of the louver system on the west classroom

Different angle of the louver system on the west classroom

Night view of the courtyard with the fiber light fixtures turned on in the interior

Night view of the courtyard with the fiber light fixtures turned on in the interior

Overall view of the project from the southwest

Overall view of the project from the southwest

Interior view of the lounge

Interior view of the lounge

Interior view of the east classroom

Interior view of the east classroom

One of the skylights used to bring in more light for the planted wall

One of the skylights used to bring in more light for the planted wall

Solar panels, which will account for almost all of the building's energy needs, and the planted trays take up most of the space on the roof tops.

Solar panels, which will account for almost all of the building’s energy needs, and planted trays take up most of the space on the roof tops

Lounge space

Lounge space

A long exposure combined with moving the camera produced this image of one of the fiber optic light fixtures

A long exposure combined with moving the camera produced this image of one of the fiber optic light fixtures

The planted wall lit up in the east classroom

The planted wall lit up in the east classroom

Light reflects off the glass from the windows and lovers beyond

Light reflects off the glass from the windows and lovers beyond

East classroom

East classroom

The blue screen in this image is an interactive display that shows real time data on the building's energy consumption and production

The blue screen in this image is an interactive display that shows real time data on the building’s energy consumption and production

Leave a Reply